TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

24 lutego, 2020 0 przez Mikołaj Online

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z bliskich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

 

Nie właśnie cudownie smakują, lecz i są dobroczynny pomysł na swoje zdrowie. Niektóre z korzyści które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
mają działanie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety skutki też mogą być także szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to przyjemne źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek otrzymuje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).

Truskawki toż w 90% woda, wśród której owoce zawierają dużo błonnika, cukrów i białka. Stanowią dużo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Racja ta wychodzi z ochronnego działania owoców na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz też zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który posiada robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na niezmiennym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa również na wzrost liczby antyoksydantów we krwi, tym jedynym wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału także wyjątkowych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie i praktykę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno wykorzystywany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), także bogatej porcji witaminy C, ułatwia przyswajanie tego składnika. Dlatego chwali się wegetarianom a osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno zatem żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole trwające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i przyzwyczajania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi znacznie istotne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia prawdopodobnie istnieć złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą dodawać się do tworzenia reakcji alergicznych i zaczynać bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać opinię na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą prowadzić uczulenia.

Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie promuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na liczną ich ilość w skutkach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie chwali się ich spożywania kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo jasne i niezwykle wszechstronne w rodzimym świata, sezon porusza się pod koniec miesiąca także trzyma przez wszystek czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa